Turi Veronika tanárnő képes összeállítása

Erasmus+ továbbképzés Barcelonában

2019. augusztus 12-17. között Barcelonában töltöttem egy hetet, miután iskolánk sikeresen pályázott az Erasmus+ programban. A bőséges kurzusválasztékból nehéz volt választani, hiszen a legtöbbje ígéretesnek hangzott, végül azért döntöttem emellett, hogy más kollégákkal együtt megpróbáljuk a digitális illetve IKT tudásunkat bővíteni. A tavalyi tanévben ezt a vonalat szerettük volna tovább fejleszteni, hiszen a digitális oktatásé a jövő, haladni kell a változásokkal.

A Social Media in the Classroom kurzust egy firenzei székhelyű tanártovábbképző intézmény szervezte a spanyolországi Barcelonában. Fő témája a közösségi média tanórákon való használata volt, azaz hogyan tudunk közösségi és megosztó portálokat, applikációkat az oktatás szolgálatába állítani. Az volt a cél, hogy minél több olyan weboldalt, applikációt ismerjünk meg, amelyet vagy saját magunk tudunk hasznosítani az oktatásban, vagy a diákoknak megmutatva ők is kreatívan alkothatnak otthon, akár házi feladathoz, projektmunkához  felhasználva ezeket. Lehessen megosztható, hiszen többen is megismerhetik, és nem utolsós sorban ez a tevékenység a mindennapi életük része.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert ezelőtt már kétszer jártam Barcelonában, sok minden ismerős volt, mégis Izgalommal telve indultam útnak vasárnap este, hiszen ez az út újfajta kihívásokkal járt együtt.

A kurzus hétfőn reggel kezdődött a Barcino iskola épületében. Ekkor találkoztam először a csoporttársakkal. Legnagyobb meglepetésemre egy lengyel és bolgár csoporttársat leszámítva mindenki magyar volt, így egymás között nyelvi nehézségek nem adódtak. A munkanyelv az angol volt, az oktatónk olasz.

Első nap mi, csoporttagok ismerkedtünk egymással, az iskoláinkat mutattuk be, illetve kicsit Barcelonáról is hallhattunk pár szót, hogy könnyebb legyen eligazodni az elkövetkezendő napokban.

Második nap került sor érdemi munkára is. Kiemeltük az elsődleges közösségi oldalak, a Twitter és Facebook előnyeit, hogyan lehet például házi feladatot megoldani Twitteren keresztül: ha például történelmi személy bőrébe bújva posztol ki híreket, vagy rövid haiku verset oszt meg valamilyen témában. Magunk is írtunk ilyen versikét, és valóban hatékony és élvezetes tud lenni.

Említettük az Instagram előnyeit is, hiszen a mai fiatalság nagyon aktívan oszt meg tartalmakat ezeken az oldalakon. Megnéztük, hogyan tudnak az olyan egyszerű jelekkel, mint a hashtag (#) és a @ tartalmakat és embereket összekötni, egy linkhez kötni.

Harmadik nap több alkalmazással találkoztunk, mint pl. a Symbaloo, ahol csempeszerűen a számunkra hasznos linkeket lehet összegyűjteni, illetve több hasznos telefonos applikációval barátkoztunk, teszteltük mi is. Ilyenek voltak például az Autorap, amellyel egyszerű szöveget lehet átalakítani rap változattá, megkönnyítve például a szabályok memorizálását illetve néhány fényképkészítő alkalmazás, amelyekkel akár 360 fokban vagy dinamikusan, mozgásban is megtekinthetjük a fotókat.

Negyedik nap, mondhatni, terepen zajlott az oktatás. Ünnepnap lévén sok minden zárva volt, így mi is kihelyeztük magunkat egy bevásárlóközpontba, ahol meghatározott kritériumok szerint videófelvételeket készítettünk. ennek másnap vettük hasznát, de annak azonnal, hogy a videókészítés okán felmentünk a bevásárlóközpont kilátó részére, ahonnan Pazar kilátás nyílt az Espanya térre, turisztikai élménynek is megfelelt.

Pénteken elérkezett az utolsó nap, amikor az előző nap rögzített videókat próbáltuk egy videókészítő alkalmazás segítségével összefűzni. Rengeteg lehetőség rejlik ebben, sokat kell még gyakorolni a mindennapok során is, mint ahogy a blogírást is, amely utolsó nagy témánk volt. Egy oldalt emeltünk ki, regisztráltunk, átnéztük a kezdeti lépéseket, hogy később tovább fejleszthessük blogírói képességeinket vagy továbbadhassuk a tanítványoknak.

Ezzel zárult a kurzus, jobban mondva a tanúsítványok kiosztásával és az elmaradhatatlan közös fotóval. Másnap részt lehetett venni egy városnéző buszos körutazáson, ez volt az iskola egyik ajándéka, a másik, keddi esti séta mellett a Gracia negyedben, ahol megtekintettük a közelgő Gracia fesztivál előkészületeit. Én még beiktattam egy tengerparti pihenőt, levezetvén a heti fáradalmakat, és kellő D-vitamint gyűjtve az előttünk álló tanévhez.

Vasárnap kora hajnalban indult vissza a repülőgépem Budapestre, és utolsó kultúrsokként megtapasztaltam, hogy míg Budapest reptere már hajnali 4-kor is pezseg, El Prat repterén még reggel hétkor sem nyitott ki egy üzlet sem. Kellemes repülőút után szerencsésen hazaértem, és nagyon örülök, hogy belevágtam és megcsináltam!