2019 augusztusában a Tempus Közalapítvány Erasmus KA1 Köznevelésben dolgozók számára kiírt projekt két hetes tanulmányútján vehettem részt, melyet teljes egészében az Európai Unió finanszírozott.

A Kent megyében, Canterbury városában levő tanártovábbképzésre specializálódott Pilgrims iskola és a Kenti Egyetem fogadott 2 teljes hétre. A tanfolyamom címe az IKT eszközök használata a nyelvórákon. Hétfőtől péntekig tanításon, délutáni esti órákban extra továbbképzéseken vettünk részt, mind az iskola szervezésében. A képzés folyamán megtanulhattuk hogyan állítsuk a minél hatékonyabb nyelvtanítás szolgálatába a különböző IKT eszközöket, hasznos web oldalakat ismerhettünk meg, hogyan készítsünk saját videót saját hanganyaggal, hogyan valósítsuk meg eredményesen a kihelyezett osztálytermet, hogyan használjuk biztonságosan az internetet, hogyan készítsünk szófelhőket, mire és hogyan alkalmazzuk a QR kódokat, hogyan rendszerezzük ismereteinket az informatikai eszközök segítségével.

A délutáni-és esti programokon a dráma pedagógia, differenciálás, figyelem-koncentráció elérése és szocializálódásé volt a főszerep.

A rengeteg hasznos gyakorlatot, ezek rendszerezését és a tanórákon való felhasználhatóságát ismerhettük meg, a második hét végén egy összegző portfólióban mutattuk meg, mit sikerült elsajátítanunk.

 Hétvégéken pedig egyénileg szerveztünk kirándulásokat az újonnan megismert mindenféle nemzetiségű tanártársaimmal, Kent megyét keresztül-kasul bejártuk. Utaztunk emeletes busszal, biciklivel, csónakkal, és persze gyalogosan. Megismertük Canterbury, Margate, Whistable, Broadstairs, Ramsgate és Sandwich városát, eljuthattunk a megye legszebb botanikus kertjébe és persze a tengerparton is élvezhettük az angliai nyarat. Sok tanárbarátot szereztem, akikkel még most is tartom a kapcsolatot, egyikük osztályával pedig testvérosztály kapcsolatot alakítottunk ki Porto városából. Így a tanulóink angolul levelezhetnek, videó- üzenetet küldhetnek portugál barátaiknak.

Részletes leírás a továbbképzésről és az utazásról a www.fabinibea.com  honlapon olvasható.

Fabini Beáta,  angol tanár
Fóti Garay Általános Iskola