Eltelt a karácsony. Hamarosan eltűnnek az ünnep külső díszei: lebontjuk az otthon állított karácsonyfákat.  Ám ez az ünnep sem múlt el a Garay által szervezett rendezvények nélkül. Sőt két városi programon is részt vettünk tanulóinkkal. Ezek az ünnep belső, láthatatlan díszei.

De haladjunk időrendben!

A tavalyi hagyományt folytatva idén is együtt énekelt az iskola közössége minden pénteken napindításként, egy hónapon keresztül.  Lélekmelengető és felemelő érzés így hangolódni az ünnepekre, közösen meggyújtani a gyertyákat az iskolai adventi koszorún.  E szertartás által mindenki lelassult, lecsendesedett picit, hogy méltóképp, lélekben rendezetten várhassuk a karácsonyt.  A hangulatról az ott készült képek tanúskodnak.  (Beély Gábor kollégánk fotózott. )

Iskolánk felkérést kapott, hogy szerepeljen a Városi Adventi rendezvényeken is. Így november 30-án közel 50 gyermekkel vonultunk ki énekelni a Városi Piactérre, az Adventi Sokadalom elnevezésű programra. A fagyos idő ellenére sikerült melengető hangulatot kelteni a felhangzó karácsonyi énekekkel.  A gyerekek ajándékot is kaptak: karácsonyi süteménnyel és ingyenes korcsolyabelépővel kedveskedett az Önkormányzat.

December 13-án, Luca napján az iskolai SZMK szervezésében egy meghitt Karácsonyi Vásárt rendeztünk az aulában.

Voltak osztályok, akik a maguk kis közösségén belül is tartottak adventi programokat: mozizást (Jégvarázs 2.), szülőkkel közös kézműveskedést, vagy akár belátogattak a budapesti adventi vásárra. (Az 5.a osztály fotói megtekinthetőek ezekről. )

December 20-án tartottuk az iskolai karácsonyt. Andersen karácsonyt idéző meséjét keltették életre ötödikes tanulóink. A kis gyufaárus lány történetét néma csendben, meghatódva figyelte a gyermek- és felnőtt közönség is.  A díszleteket az 5. a lelkes szülői gárdája készítette el.  Ők az előadást megelőző estén külön is megtekinthették gyermekük produkcióját, amelyet a magyar-ének szakos osztályfőnök, Herrné Juhász Krisztina tanított be.

December 21-én, szombaton 34 garays diákot hoztak el szüleik énekelni a Mindenki Karácsonya Városi Rendezvényre.  Az Angyalkórus névre hallgató iskolai formáció sokadszor bizonyította lelkesedését, tehetségét. Felcsendültek a karácsonyi dallamok, és a zenés varázslatban, a mély csendben csak az eső kitartó kopogását lehetett hallani az alagi rendezvénysátor ponyváján, és a jelen lévő garays szülők esernyőjén.  Hálás vagyok, hogy elhozták a gyermeküket, és ezzel széppé tették Mindenki Karácsonyát!

A leírtakból jól kitűnik, hogy a Garayban nagy jelentősége van a tanulók érzelmi nevelésének, de ami még ennél is fontosabb a mai elidegenedő világban: a közösségnevelésnek is, melyben a családokra, a szülők támogatására is számítunk. 

Herrné Juhász Krisztina
magyar-ének szakos tanár, zeneterapeuta