Itt a farsang, áll a bál…

A vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak a farsang. Ez hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok időszaka. A farsang csúcspontja a karnevál (Rió, Velence), Magyarországon a legnevezetesebb a mohácsi busójárás.

Február 6- án az alsó tagozat is megtartotta az idei farsangi mulatságát. A színes jelmezekbe öltözött fiúk és lányok izgatottan várták a nagy eseményt, melyet Juhász László: Maszkabál  című előadása indított. A gyerekek együtt énekeltek, táncoltak a művésszel, aki ismert dalokkal szórakoztatta hálás közönségét.

Miután az osztályok a Harisnyás Pippiknek öltözött tanítóik vezetésével elfoglalták helyüket a tornateremben, kezdődött az igazi játék, móka, szórakozás. Volt itt múmiatekerés, labdás tánc, kötélhúzás, lufi dobálás, tánc az egyre kisebbre hajtogatott lepedőn. A szünetben finomabbnál finomabb süteményekkel és üdítőkkel csillapíthatták éhségüket, szomjukat a nebulók. Volt lehetőségük zsákbamacska és tombola vásárlására is. A szerencsések szép ajándékokkal, játékokkal, tortával térhettek haza, a legszerencsésebbek iskolai szabadnappal lettek gazdagabbak.

A mulatságot a Görömbő kompánia interaktív népi mesejátéka zárta, ahol a gyerekek maguk is a történet szereplőivé válhattak. Királylányokat szabadíthattak ki, megküzdhettek a sárkánnyal, és részesei lehettek egy nagyszabású királyi lakodalomnak.

Mindenki kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva zárta a napot.

A felsőben körülbelül egy hónappal korábban megindult az ötletelés a DÖK-ben. Mi legyen az idei farsang programja? Minek öltözzünk? Kik lépjenek fel? Milyen jelmezben? Végül megszületett az ötlet a VILÁGJÁRÓ FARSANGRÓL. Ez azonban újabb kérdéseket vetett fel:

  • milyen országok legyenek?
  • milyen jelmezek?
  • kellékek, sminkek?

Néhány nappal később az osztályok kihúzták az országokat, megkezdődtek a próbák. Lassan elkészültek az országok jellegzetességeit bemutató tablók és a dekorációk is.

Nagy volt az izgalom a farsang estéjén a tornateremben. Sokszínű forgatag a világ minden tájáról. Képzeletbeli repülőnk 15:30-kor startolt. Első úticélunk Egyiptom, ide az 5. a osztály kalauzolt el minket. Színvonalas táncuk után gépünk Magyarországon ért földet.  Az 5.b osztály hazánk jellegzetességeit mutatta be, nagy sikerrel. A 6. a  osztály Spanyolországba röpítette a közönséget.

Utunk  a mesés Indiában folytatódott. A 6. b-t nagy tapssal jutalmaztuk . Majd szinte éreztük a virágzó szakura fák illatát, hiszen a 7. a előadásán  Japánban jártunk. A 7. b vicces műsorában Usánkát, vodkát és vicces orosz jellegzetességeket láthattunk.

Oroszországot elhagyva utunkat Törökországban folytattuk. A 7. c osztály fergeteges táncot mutatott be.

Bagettek, parfümök, pezsgő, sajt. A 8. a-val Franciaországba látogattunk el. Azután hirtelen Mexikó izgalmas világába csöppentünk. Taco, tequila, kaktuszok, vérbeli táncosok a 8.b osztály előadásában. Utolsó állomásunk a lehetőségek földje, az Amerikai Egyesült Államok. Itt láthattunk kocsmai verekedést, kibékülést, közös táncot, amerikai módra.

Az osztályműsorok és a szünet után a JAMLAND tánccsoport fáradhatatlan táncosainak fellépése következett. Hagyományainkhoz híven idén is nagy sikere volt a tombola húzásnak. Kiosztottuk az ARANY FAKANÁL díjat is a legfinomabb, legszebb torták, sütemények készítőinek is.

Éhségünket, szomjúságunkat a szülők által üzemeltetett büfében csillapíthattuk. Este 7 óráig tartott a vidám télbúcsúztató buli.

Békiné Földes Heléna és Siska Beatrix

pedagógusok