Ebben az évben már 12. alkalommal látogattunk el decemberben Bécsbe az adventi vásárra. Mint eddig mindig, nagy érdeklődés előzte meg a kis kiruccanásunkat, nagyobb buszt kellett kérni a magas létszám miatt.  Az autóbusz teljesen meg is telt december 6-án kora reggel. Amint átléptük a határt, az idegenvezetőnk sok érdekes információt osztott meg velünk Ausztria földrajzáról, történelméről és mindennapi életéről, szokásairól, hagyományairól. Bécsbe megérkezvén először a Tenger Házába (Haus des Meeres) látogattunk el, ami a mi Tropicariumunkhoz hasonló, de itt 9 szinten nem csak vízben élő állatok vannak, hanem terráriumban élők, madarak és majmok is ugrándoznak a fejünk felett az esőerdőbe érvén.

Ezután autóbuszos városnézésen vettünk részt. Gyalogosan nem tudtuk volna bejárni Bécset egy nap alatt, de így ízelítőt kaphattunk abból, hogy később családi programként idelátogatva mit lehet és érdemes megnézni az osztrák fővárosban. Miután megérkeztünk a városközpontba a Habsburgok téli rezidenciája, a Hofburg elé, gyalogosan folytattuk tovább utunkat. A hidegben magunkat jól bebugyolálva érdeklődve hallgattuk a Hofburgról, a Stephansdómról és környékéről szóló idegenvezetést láttuk az osztrák parlament épületét, a híres spanyol lovasiskolát. Jól esett közben a dóm mellett található McDonaldsban megmelegedni, megenni egy kis ebédet és inni valami meleget. Ebéd után pedig még egy rövid séta következett a Hofburg rózsakertjében és így érkeztünk meg a Rathaus előtt lévő hatalmas és fénypompás Christkindlmarkt-ra (karácsonyi vásár).

A vásárban mindenki megkóstolhatta a gyerekpuncsot, hazahozhatta a szép bögrét, vásárolhatott apró ajándékokat, vagy éppen apró emlékeket és kipróbálhatta német tudását a vásárlás során. Itt még a legbátortalanabbak is kedvet kaptak egy kis beszélgetéshez.

Erről a napról álljon itt néhány diákvélemény:

Lajter Flóra 8.c: „ attól függetlenül, hogy elég hideg volt, a városnéző sétát ugyanúgy tudtuk élvezni. Az idegenvezető nagyon érdekes dolgokat mesélt. A kirándulás legjobb része persze a karácsonyi vásár volt, aminek megvolt a saját hangulata. Sok finom édességet meg tudtunk kóstolni.”

Bese Kata 7.c: „ Nekem nagyon tetszett. A vásárhoz érve már sötétedett, így a kivilágítás még szebbé tette. Jövőre is szeretnék menni, mert egy jó élmény volt számomra.”

Tóth Panna 7.b: „ Én most voltam először, de nagyon tetszett. Sokat utaztunk, de megérte. Nagyon sok látnivalót láttam és sok érdekes dolgot is megtudtam az idegenvezetőtől. Nagyon jó emlék marad, jövőre is szívesen mennék!”

Forgács István 8.c: „ Nagyon jól éreztem magam. A Kinderpunch nagyon finom volt.”

Marci Jenő 8.c: „Már másodszor voltam Bécsbe, de most is nagyon tetszett. A Tenger Házában sok olyan állatot láttam, amit nem láttam még eddig.”

Ádány-Faragó Márk 8.c:” Amióta felsős vagyok, mindig mentem Bécsbe és mindig nagyszerű volt. Aki nem tud németül, az is tanul itt pár szót.”

Takács Kamilla 8.a. „ Bécs gyönyörű város, ezért nem hagyhattam ki ezt a kirándulást. Német nyelvtanulás terén is jó menni ide. A Tenger Háza valami eszméletlen szép volt. A vásár is nagyon tetszett. Szeretek ott venni kisebb díszeket, hiszen jól megfizethető és gyönyörű tárgyakat, édességeket is lehet kapni.”

Jánosi Márk 8.a: „ A Tenger Házában halakat és cápákat is láttunk, amint úsztak a fejünk felett. Ez is egy nagyon jó élmény lett. És ahogy Ibolya néni mindig mondja, nagyon fontos a lehetőség a nyelvgyakorlásra.”

Leszkovszki Kitti 8.a: „Mivel nagyon hideg volt, az volt a nap legjobb része, amikor bementünk a McDonaldsba ebédelni és megmelegedni.”

 

Este élményekkel teli ültünk vissza a buszra és indultunk haza. Bár az időjárás nagyon hideg volt, az élmény kárpótolt bennünket.

Jövőre természetesen folytatása következik!

                                                                                  Miklósné M. Ibolya
szervező tanár